Katolsk Studentlag i Oslo er en forening for studenter, akademikere og andre interesserte.
Vårt formål er å være en møteplass for katolikker ved høgskolen og universitetet i Oslo.

 

Viktig og mindre viktig

07.05.11

”Størst av alt er kjærligheten” lyder et av de vakreste bibelord. I vår tid da mediene er fullstendig opphengt på seksualitet er det kanskje nødvendig å minne om at det her dreier seg om kjærlighet i videste og dypeste forstand.

Skribent

Forfatter Jahn Otto Johansen

Men det er ikke bare mediene som er blitt erotomane. Også de kristne kirker og Islam er opphengt på sex; bare jødedommen og vel også buddhismen har et mer avslappet forhold til det.

Jeg skal ikke her gå nærmere inn på hvorfor religioner, der menn har det avgjørende ord, er så opphengt på sex og særlig på påbud og forbud. Men det har muligens noe å gjøre med hersketeknikk. Kvinnen skal være mannen underdanig og til enhver tid stå til rådighet for hans lyster og behov, og hun skal føde barn, helst mange barn. Og kvinnen skal ikke tale i forsamlingen.

Vår kirke er dessverre ikke fri for slike holdninger som ikke nødvendigvis kan begrunnes med hva Bibelen sier. Forbudet mot kvinnelige prester kom, bortsett fra mannssjåvinisten Paulus, etter at Kristus og hans disipler vandret på denne jord. Det samme gjelder sølibatet som man heller ikke kan finne noe absolutt påbud om i Bibelen.

Dette og mye annet er kommet til etter hvert og har på grunn av Vatikanets og Pavens posisjon fått en absolutt gyldighet. De er like lite evige sannheter som at jorden er flat og er sentrum i solsystemet. De som i sin tid benektet slike absurde forestillinger risikerte å bli brent på kjetterbålet.

Nå er det spørsmålet om kondomer som skaper røre. Først ble en melding fra Vatikanet strukket lenger enn det var grunnlag for – Paven hadde slett ikke godkjent generell bruk av kondomer. Nå er en ny misforståelse ute og går. I Italia spredte Kirken en ungdomskatekisme, ”Youcat”, som var så dårlig oversatt fra tysk at leserne trodde det var greit for unge, italienske katolikker å bruke prevensjon. Men den gang ei. Vatikanet driver nå en storstilt brannslukning for å slukke den farlige ild som var tent. 

Oversetteren hadde ikke fått med seg nyansene på tysk som jo er den nåværende paves morsmål. ”Empfängnisregelung” betyr prevensjon, men ikke nødvendigvis kondomer. Katolikkers sexliv skal fortsatt følge kvinnens naturlig sykluser, hvilket vil si at de må avstå fra sex i alle andre perioder. Det gjør jo ikke unge katolikker i de ultrakatolske landene Polen og Irland, og det gjør de absolutt ikke i de mer sekulariserte Italia og Spania.

Men dersom de unge som har gitt etter for sine følelser og lyster trenger tilgivelse, kan de i våre dager ordne dette greit og raskt på Ipad og vel også på Facebook. På visse områder følger Vatikanet med tiden, men normalt informasjonsarbeid og spinndoktorering behersker man åpenbart ikke. Det er de mange og meget alvorlige overgrepssaker et rystende eksempel på, likeledes den engelske biskop som trakk det jødiske Holocaust i tvil.

La meg med en gang få slå fast at jeg ikke tror på lettvinte teorier om at sølibat fører til pedofili. Men det er heller ikke påvist noen sammenheng mellom pedofili og homofili som Kirken har et anstrengt forhold til.

Det er trist at det er slike saker som opinionen og særlig de unge i mange land nå forbinder med Kirken. Og det er sørgelig at Kirken ikke konsentrerer seg mer om de virkelige store utfordringer i vår apokalyptiske tid – jordskjelv og tsunami, kjernefysisk forurensing og andre miljøødeleggelser, sult og sykdom, rasisme og borgerkrig og militære aksjoner som går ut over uskyldige gamle, kvinner og barn. Vi behøver ikke som esjatologene (”endetidskristne”) gå og  vente på Armageddon og Anti-Krist. Han går midt i blant oss og sprer død og lidelse.

 
Katolsk Studentlag hovedside
Søk i nettstedet  
avansert søk  

ENGLISH