Katolsk Studentlag i Oslo er en forening for studenter, akademikere og andre interesserte.
Vårt formål er å være en møteplass for katolikker ved høgskolen og universitetet i Oslo.

 

Justisministerens klokke - dagen da verden stoppet opp

19.08.11

Mye er skrevet og enda mer er sagt om 22 juli; dagen da alt stoppet opp, dagen da Norge mistet sin uskyld. Det utrolige skjedde, vi ble angrepet innenfra; og vi ble angrepet av en av våre egne. Ingen vil noensinne glemme synet av de sjokkskadde ungdommene på Utøya, de har alle som en gjennomlevd et mareritt som de færreste av oss kan forestille seg. Klokken på justisministerens kontor stoppet, og det samme gjorde hele landet.

Skribent

sr. Ragnhild Marie Bjelland op

Selv befant jeg meg på Sola flyplass, og stemningen der var underlig. Bomben hadde akkurat eksplodert i Oslo, ingen visste hva som hadde skjedd, Tv-skjermer viste et ramponert regjeringskvartal og det fullstendige kaos.

Forbausende nok kunne flyet vårt gå til Oslo, og det er uhyggelig å tenke på at skytingen på Utøya foregikk akkurat da vi intetanende om dette dramaet fløy inn over Oslo. Et idyllisk leirsted på en fredelig øy - fullt av flott, engasjert ungdom ble overfalt av en gal, høyreekstrem  fanatiker. Idyllens øy ble marerittets øy.

Sannsynligvis vil ingen av oss ønske å identifisere oss med Anders Behring Breivik og hans fanatiske idéer, hans hat og hans tanker om  hvordan et samfunn bør være. Hans forestilling om en god verden er hinsides all normal forstand.

Spørsmålet er hva gjør vårt demokratiske samfunn med en som ham?

Velger vi ham og hans ubegripelige, fanatiske og sinnsforvirrete tanker bort, velger vi da også bort den verdifulle friheten og selve ytringsfriheten? Hvor går grensen for toleranse?

Har man rett til å mene hva man vil i et fritt samfunn, og i tilfelle ikke; hvem setter grensene? Hvor går grensen for et fritt samfunn, hvor slutter den frie staten, hvor begynner den totalitære?

Fanatisme er en trussel mot det frie samfunn og ren gift for den frie tanke. Motgiften mot all fanatisme er åpenhet, kunnskap og evne til empati, motgiften er å våge å tenke frie tanker, tanker som tåler både dagens lys og et kritisk blikk.

Behring Breiviks betraktninger om hvordan et samfunn skal være tåler definitivt verken dagens lys og enda mindre et kritisk blikk. Hans tanker er en megalomans (stormannsgal) tenkesett om egen herlighet og storhet, og dette preger hele hans syn på samfunn og medmennesker.

Det viktigste er på hvilken måte vi nå velger å gå videre, både som enkeltpersoner og som samfunn etter et slikt sjokk; - skal vi gi etter for galskapen, stenge oss inne og bli paranoide, eller skal vi la åpenheten, friheten og uskylden få lov å fortsatt å være selve bærebjelken i vårt samfunn?

Kronprins Haakons vakre og kloke ord under markeringen 25 juli legger selve fundamentet for hvordan vi skal komme videre

I kveld er gatene fylt av kjærlighet.

Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet.

Vi har valgt å møte hat med samhold.

Vi har valgt å vise hva vi står for.

Det Norge vi vil ha skal ingen ta fra oss.

 

 
Katolsk Studentlag hovedside
Søk i nettstedet  
avansert søk  

ENGLISH