Katolsk Studentlag i Oslo er en forening for studenter, akademikere og andre interesserte.
Vårt formål er å være en møteplass for katolikker ved høgskolen og universitetet i Oslo.

 

Djevelen er i detaljene

20.01.13

”Djevelen er i detaljene” hører til det aller mest kjente, kanskje også til det dypeste og det sanneste, som er sagt noen gang. Men hvem sa det først, og i hvilken mening? Det er mindre kjent.

Skribent

Prof. em. Hans Fredrik Dahl

Du har hørt dette ordspråket.  Men hvor kommer det fra? Og hva betyr det? 

”Djevelen er i detaljene” hører til det aller mest kjente, kanskje også til det dypeste og det sanneste, som er sagt noen gang. Men hvem sa det først, og i hvilken mening? Det er mindre kjent.

Ikke desto mindre: Napoleon levde etter det. Goebbels visste at det var sant. Churchill brød seg om de miste småting. Detaljene styrer omdømmet, inntrykket, følelsen av at noe er ekte og sant. Detaljene, eller den talende enkelthet, den fullkomne småting, har visst alt å si.

Når Dagbladets kunstanmelder skulle vise at Munchmuseet lyktes sånn passe i sin internasjonale presentasjon av utstillingen ”Edvard Munch og blikket” forelden, var det en detalj som ødela – en ganske liten detalj, en trykkfeil i en av plakatene. Det står ”Holmoe” i stedet for ”Holmboe”. Dermed er alt ødelagt. For djevelen står i detaljene.

Men hvem sa dette først? Om man søker relevante nettsider, slår opp i alle de sitatbøker som kjennes, kommer man ingen vei. Ingen kan visst si noe sikkert om opphavet til denne pregnante formulering. Den infame visdom som ligger så dypt i disse ord om djevelen og detaljene, forblir i mørket.

MAN SKULLE TRODD: BIBELEN. Nesten alle ordtak, bort imot ethvert idiom i språket, ja de aller fleste godkjøps-sannheter vi slår om oss, stammer jo fra Bibelen. Ingen blir profet i sitt eget land, man rister støvet av føttene, tar en pust i bakken – alt sammen stammer fra Bibelen. Pluss de tusen andre idiomene – lyset under skjeppen, fuglen over himmelen, muren som faller over ende. Man skulle trodd at sannheten om djevelen kom derfra.

Men nei. Djevelen er nok ofte omtalt, både i jødens gamle og i de kristnes nye testamente. Hans tilblivelseshistorie, hans hjelpere, hans væremåte og selvfølgelig hans innflytelse, er nøye beskrevet i Den hellige bok. Også Koranen har sitt å si om Satan og Satans makt. Ingen kan derfor hevde at ikke de monoteistiske religioner rommer mange fyndord om djevelen.

Men at han viser seg først og fremst i detaljene? Nei, det er det ikke belegg for i Bibelen. Snarere er Satan en skikkelse med sans for det gradiose. Når han frister Jesus i de førti dager og førti netter, er det svære ting han slår om seg med, verdensherredømmet og den slags. Ikke de talende detaljer. Og i den store roman som byr et alternativ til evangelienes hendelser, José Saramagos ”Jesusevangeliet”, er Satan en følgeskikkelse av Gud, et slags taust med trofast speilbilde, og slett ikke en aktør med omsorg for detaljene.

NOEN MENER AT ordtaket skyldes en vri på den omvendte formulering – at det er Gud som viser seg i detaljene, men at man så har vridd på ordtaket om gjort det til djevelen. At Gud styrer detaljene, er sagt av dikteren Flaubert (1821-80) – ”den gode Gud viser seg i detaljene”. Gud tenker jo på alt. Ikke en spurv faller til jorden uten hans vilje, ikke et insekt, ikke en mikrobe ... Sannsynligheten for at det er dette som ligger bak uttrykkets suksess, er likevel begrenset. Sentensen ”Gud viser seg i detaljene” er ikke så velkjent at en vri fra Gud til Djevelen gjør den allmenn. Nei, det er som sannhet i seg selv, som slående gyldig iakttakelse, at utrykket er blitt allmennkjent. At opphavet er ukjent, får vi bare godta.

For det er sannelig sant som det er sagt! Detaljene styrer inntrykket, viser seg avgjørende i mange sammenhenger. Det er når du fryder deg over den i og for seg unødvendige enkelthet, eller fester deg ved detaljen som har lite å si for helheten, men desto mer for det sammensatte inntrykket, at sannheten i dette ordet slår mot deg som en visdom. Nypussete sko gjør din gange lett og sikker, det er en alminnelig erfaring. En nyvasket bil kjører bedre enn en skitten, det vet enhver sjåfør. Det vil si, du selv kjører bedre... Vinen smaker bedre om den skjenkes av en vakker flaske, det vet produsentene. Og så videre: detaljene styrer inntrykket, ja dirigerer sansene og avgjør ofte opplevelsen.

OG DETTE GJELDER så mye mer de rituelle begivenhetene enn hverdagens, selvfølgelig. Når ingen enkelthet er overlatt tilfeldighetene men alt styrt av fullkomne krav, da kjennes stunden viktig. Som Napoleons kroning. Eller: Christian Michelsen ledet den norske revolusjon (Kiellands uttrykk) i 1905 med fullkommen kontroll over nettopp detaljene. I det avgjørende stortingsmøtet var alt planlagt like ned til hvilke vers av fedrelandssangen som skulle synges (det skulle virke spontant, selvfølgelig). Michelsen drev som en Satan hendelsene igjennom i ekspressfart. Og i Leni Riefenstahls film om nazismens partidag i Nürnberg er ingen ting overlatt tilfeldighetene, hver detalj er omhyggelig pusset og slipt. Fakkelbærerne i svingene, distinksjonene på skjortene, svettedråpen i AT-mannens panne: hver minste enkelthet virker med utsøkt, djevelsk kraft. Virkelige opptak fra Nürnbergstevnet viser at det i realiteten var ganske kaotisk og slett ikke så veltrimmet, dette møtet, som det ble på film. Det skulle en ritualmester med full kontroll over detaljene for å skape det inntrykket av nasjonalsosialismen anno 1935 som en uimotståelig kraft, som alltid siden har forfulgt oss.

Høres dette ut som et petimeters tale? Ja selvfølgelig. De djevelske detaljer kan slå kontra. Det finnes begivenheter, stunder eller situasjoner der detaljene spiller liten rolle. "Ekte følelser” dreier seg jo om store verdier, ikke om småting. I kjærligheten er detaljene ofte uvedkommende, ja forstyrrende. Hvem tenker på slipsknuten når hjertet buldrer under vesten! Eller pusser brillene i en svimlende stund!

Djevelen står nok i detaljer. Men han er ikke på plass bestandig. Gudskjelov.

 

Teksten er skrevet i november 2012. Red.

 

 
Katolsk Studentlag hovedside
Søk i nettstedet  
avansert søk  

ENGLISH