Katolsk Studentlag i Oslo er en forening for studenter, akademikere og andre interesserte.
Vårt formål er å være en møteplass for katolikker ved høgskolen og universitetet i Oslo.

 

Antisemittismens spøkelse – nå igjen

24.09.14

[Innlegg fra verdidebatt.no:]   Selv om mange nekter å se sannheten i øynene, er det en realitet at antisemittismen øker i store deler av Europa.

Skribent

Jahn Otto Johansen, forfatter og redaktør

Og i mange muslimske land spiller myndighetene på antisemittisme selv om slett ikke alle muslimer er antisemitter. Israels offensive krigføring i Gaza brukes som et påskudd for jødehat, selv om mange jøder er uenig i den israelske politikken, ja, enkelte jødiske sekter anerkjenner ikke en gang den jødiske stat. Under anti-sionismens bekvemmelighetsflagg rir det antisemittiske spøkelse i mange land.

Jeg følger godt med både på TV, i print-pressen og på nettet i en rekke europeiske land. Tendensen er temmelig klar. Stadig flere gjør jødene ansvarlig for det som skjer i Gaza, og gamle konspirasjonsteorier dukker opp igjen. Jødene fremstilles om de viktigste bakmenn i bankvesen, storindustri, kjøpesentra og ikke minst i kulturliv og media. Jødene trekker i trådene over alt.

Det er nesten gått automatikk i det når NRKs USA-korrespondent, Gro Holm, trekker frem personer med jødiske navn i TV og presse som om de hele tiden taler Israels sak. Mange amerikanske jøder distanserer seg fra den israelske politikken, og det pågår i tidsskrifter og på universitetene en interessant debatt jøder imellom. I det prestisjetunge New York Reviw of Books ser jeg ofte interessante eksempler på det.

Aller verst, eller skal jeg kalle det bevisstløst, var det når Gro Holm henviste til en høyreekstrem og ny-nazistisk portal som det er mange av USA. Det ekstreme kristelige høyre derover har alltid vært antisemittisk, selv om de nye «Christian Right» er blant de mest Israel-vennlige. Man skal være temmelig uvitende eller skjødesløs for ikke å vite dette. En beklagelse i ettertid retter ikke opp en så fatal profesjonell feil.

I Europa ser jeg både i presse og på nettet stadig giftige angrep på jøder. I Sverige har jeg lest på nettet hvordan jøder skal gasses og at Hitler burde ha drept alle. Det er ikke så lenge rabbiner Shneur Kesselmann ble slått ned med en flaske utenfor synagogen i Malmø. Jødiske gutter våger ikke lenger å gå med det tradisjonelle hodeplagget kippa, og bære Davidstjernen som smykke kan være farlig. Mange jødiske familier har flyttet fra Malmø. Da Siv Jensen i sin tid påpekte disse farlige tendenser ble hun ledd ut. Men så hadde både NRK og Aftenposten meget grundige reportasjer fra Malmø; de viste at Siv Jensen slett ikke hadde overdrevet. Fra Sverige kommer det stadig rapporter om trusler og overgrep mot jøder. Jeg har familie i Skåne og de mener det er blitt verre i de ekstreme muslimske miljøer.

Det samme er tilfelle i mange andre europeiske land. I Frankrike har anti-israelske demonstrasjoner ofte utviklet seg til angrep på jødiske personer og eiendommer. Åtte synagoger er blitt angrepet bare i sommer. Det kastes brannbomber ikke bare inn i synagoger og jødiske skoler og gamlehjem, men også i jødiske supermarkeder der de spesialiserer seg på kosher-mat. Steinkasting og brenning av israelske flagg skjer hele tiden, men det er tydelig at det ikke bare er Israel de er ute, men jøder generelt. I Tyskland er flere synagoger blitt vandalisert: i Wuppertal ble synagogen angrepet med brannbomber. Likeledes er den gamle synagogen i Essen blitt utsatt for alvorlige trusler. Det samme skjer mange steder i Tysland.

I Berlin har jeg jødiske venner som nå gjør alt for å skjule sin jødiskhet, for eller ville de få tilrop på gaten som «Erru ikke gassa i hjæl?».

Dieter Grauman, som er president i sentralrådet for tyske jøder, sa i sommer at det hadde ikke vært så ille siden nazitiden. I Frankfurter Allgemeine Zeitung leste jeg en artikkel om jøder som nå pakker sine kofferter så de kan dra av sted på kort varsel, slik det var under nazistene før de stengte alle veier ut av Tyskland. Jeg kjenner tyske jøder som er meget nøkterne og ikke så lett lar seg skremme. De har også sørget for å ha det nødvendigste klar for avreise på kort varsel. Jeg får frysninger nedover ryggen når jeg hører om dette. I Tyskland går de anti-isrealskee demonstrasjoner ofte raskt over i anti-jødiske, som et opptog der jeg så plakater med «Hamas, Hamas. Gass jødene!». Unge muslimer ropte at jødene er feite griser (!) som ikke våger å ta en fight.

Tysk presse og tyske politikere med Angela Merkel i spissen har reagert skarpt på den ny–gamle antisemittisme. Merkel kalte det et «angrep på frihet og toleranse og en trussel mot vår demokratiske stat». Den franske statsminister Manuel Valls sa i sommer at «å angripe jøder må oppfattes som et angrep på den franske stat». I Amsterdam er jødiske kvinner blitt slått ned og rabbiner Binjamin Jacobs fikk ødelagt ytterdøren i sin leilighet.

Særlig ille er det i Hellas der meningmålinger viser at hele 69 prosent har antisemittiske holdninger. I Spania er det 53 prosent , og i Ungarn er det antisemittiske partiet Jobbik det nest største. I Polen, der myndighetene har gjort mye for å hjelpe jødene i de senere år og der jødisk kultur er blitt populær, har 48 prosent antisemittiske holdninger.

Når vi vet dette må jeg spørre hvordan kan noen hevde at antisemittismen er dalende, slik jeg så i et innlegg her på verdidebatt.no?

Og hvordan kan mine ellers så oppegående venstreradikale venner og kolleger stadig spørre meg: «Skal du nå mase om denne antisemittismen igjen?»


Dette innlegget ble publisert på Vårt Lands debattside www.verdidebatt.no den 22. august 2014:

www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat10/thread11519103/

 
Katolsk Studentlag hovedside
Søk i nettstedet  
avansert søk  

ENGLISH